DTU Dynamo

Økobilen DTU Dynamo er en lille bybil, designet og bygget af studerende ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby. Bilen er designet med det formål at deltage i den årlige konkurrence Shell Eco-marathon, hvor hold fra tekniske højskoler og universiteter verden over konkurrerer i forskellige klasser om at køre længst på en liter brændstof.

DTU Dynamo deltager i Urban Concept klassen, der er en særlig klasse for små bybiler. DTU Dynamo deltog første gang i konkurrencen i 2005 og præsterede at vinde sin klasse ved dens debut. Siden er det lykkedes for bilen at vinde sin klasse ved konkurrencen 11 ud af de i alt 12 gange bilen har deltaget i Shell Eco-marathon. I forbindelse med bilens deltagelse i Shell Eco-marathon er det flere gange lykkedes for DTU Dynamo at sætte ny europarekord i brændstoføkonomi for biler med forbrændingsmotor. Senest satte den 11. generation af DTU Dynamo i 2015 ny europarekord for biler med forbrændingsmotor ved at præstere et forbrug svarende til 665 km/l – en rekord der senere blev til en verdensrekord, da ingen forbrændingsmotor bil fra Shell Eco-marathons andre afdelinger kunne matche DTU Dynamos ultra lave forbrug.

I 2017 præsenteres den 13. generation af DTU’s vindende bil fra 2005. DTU Dynamo 13.0 er konstrueret på basis af en kulfiber monocoque og drives af en 50 cc motor, der er ombygget til at køre på det CO2-neutrale brændstof bioethanol (2. gen. E100).

Photo: Flemming Jørgensen
H.K.H. Prins Joachim ser på Dynamo 12.0 ved den officielle præsentation torsdag d. 16. juni. Foto: Flemming Jørgensen.